Keijo Virtanen

Keijo ikuisella matkalla – Keijo Aatos Virtanen 1951 – 2022

Filosofian lisensiaatti ja kirjailija Keijo Aatos Virtanen kuoli vakavan sairauden murtamana Jyväskylässä 15. heinäkuuta 2022. Hän syntyi 9. kesäkuuta 1951 Asikkalassa.

Nuoruusvuodet jättivät vahvan jälkensä köyhistä oloista lähteneeseen maalaistalon poikaan. Luontosuhde, metsät, moottoripyörät ja musiikkiharrastus kulkivat mukana koko elämän, aina sen loppuun saakka. Virtanen siirtyi opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon kirjallisuus pääaineenaan. Myös filosofia ja kansatiede kiinnostivat nuorta opiskelijaa. Opintojensa jälkeen hän siirtyi työskentelemään kirjallisuustieteen laitokselle amanuenssiksi. Erityisen uraa uurtavaa hänen opetustyönsä oli luovan kirjoittamisen parissa, jonka pioneereja hän oli Suomessa.

Virtanen ja hänen veljensä Hannu Virtanen olivat aktiivisia Jyväskylän yliopistoon kehittyneessä itämäistä filosofiaa ja kulttuuria tutkivien parissa. Voidaan jopa sanoa Jyväskylään syntyneen oma pieni, mutta aktiivinen koulukuntansa. Kiinnostus itämäiseen taiteeseen ja filosofiaan johdattivat Virtasta tutkimaan intialaista estetiikkaa, jota käsittelevä lisensiaatintyö valmistui vuonna 1988. Siinä hän teki vertailevaa tutkimusta puhdistumisen käsitteestä kreikkalaisessa ja intialaisessa klassisessa runousopissa. Amanuenssin töihin kuului yhteydenpito opiskelijoihin, tutkijoiden ja opettajien auttaminen ja erilaisten tekstien toimittaminen. Virtanen olikin pidetty työtoveri ja opettaja.

Työuransa rinnalla Virtanen kehitti kirjailijanuraansa. Esikoisteos Katovuotta, joka voitti Otavan novellikilpailun, ilmestyi vuonna 1977. Sittemmin Virtanen julkaisi matkakirjoja, kokeellista runoutta ja proosaa. Kaiken kaikkiaan hän julkaisi parikymmentä kirjaa.

Myös toimittajantyö kiinnosti ahkeraa kirjoittajaa. Hänen toimintansa oli siinäkin laajaa: mm. kirjoituksia filosofiseen Genesis -lehteen, kulttuuri- ja musiikkiarvosteluja eri lehtiin ja pitkäaikainen MZ-viesti lehden päätoimittajuus. MZ-viestin pääkirjoituksia Virtanen teki lehteen vielä, vaikka terveystilanne oli heikentynyt. Viimeisin kertoi Virtasen suuresta rakkaudesta vanhoihin moottoripyöriin. Hän toimi aktiivisesti motoristipiireissä, mm. museoajoneuvojen tarkastajana ja Konepyöräseuran kirjastonhoitajana. Hänen omista moottoripyöräretkistään syntyi matkakirjoja esimerkiksi Tiellä tuuleen ja Takaisin tielle.

Työuran katkaisi traaginen auto-onnettomuus alkuvuonna 1999. Onnettomuuden seurauksena olivat vakavat ja hyvin kivuliaat vammat, joiden kanssa Virtanen taisteli sitkeästi kuolemaansa saakka. Virtanen ei jäänyt lepäämään laakereillaan sairaseläkkeelle vaan syntyi Keijo, legendaarinen ja tuottelias muusikko. Musiikillisen uransa Viranen aloitti amerikkalaisen blues- ja laulelmamusiikin parista. Hän toimi aktiivisesti Jyväskylän Blues Live! yhdistyksen parissa sen alkuajoista saakka. Virtanen olikin elävä amerikkalaisen blues- ja työväenauluperinteen tietäjä ja tulkki.

Nuoruuden blues-harrastus laajeni kokeelliseen musiikkiin ja hänestä tuli kansainvälinen legenda omassa genressään. Keijo oli myös merkittävä linkki vanhemman ja nuoren suomalaisen underground muusikkopolven välillä. Häneltä on saanut vaikutteita Jukka Nousiainen ja useat muut Jyväskylässä kehittyneet muusikot. Ystävänsä Pekka Airaksisen kanssa Keijo toi sekä buddhalaisuutta että itämaista ajattelua suomalaiseen musiikkiin. Äänitteitä Keijo on julkaissut yli seitsemänkymmentä kappaletta. Hän keikkaili ahkerasti sekä Suomessa että Euroopassa niin pitkään kuin jaksoi.

Taideharrastus aktivoitui samoihin aikoihin. Keijo erikoistui metsiin ja mäntyihin. Niihin liittyvät tarkat lyijykynäpiirustukset ja runot kertoivat Virtasen elämänfilosofiasta, joka kunnioitti metsiä, mäntyjä ja kaikkia ihmisiä. Keijon luomisvimma oli lähes kokopäiväistä: hän työskenteli erittäin intensiivisesti ja ammensi aina ajatuksia kohtaamiltaan ihmisiltä. Virtasen taidefilosofiassa keskesitä oli tarinan idea: hänestä jokainen tarina on kertomisen arvoinen ja tarinoista kehkeytyi loputtomasti uusia kertomuksia. Keijon taide ja tarinat Keijosta jäivät elämään.

Aarni Virtanen & Jarmo Saarti (edellinen on Virtasen poika, jälkimmäinen oppilas ja yhteistyökumppani)